naapurit

 

Niklas Riikonen, 35, on asunut C-rapussa vuokralla vuoden. Riikonen ei tunne naapureitaan, korkeintaan moikkaa rappukäytävässä. Kerran naapuri tunkeutui asuntoon poraamolla väliseinän läpi suoraan Riikosen vaatekomeroon. Isännöitsijä hoiti asian, naapurit eivät tavanneet. 

Jonni Ahonen, 29, osti asunnon B-rapusta vuosi sitten vaimonsa Sallan kanssa. Ahonen ei juuri tunne naapureitaan, mutta kuuluu Facebookissa ryhmään, jossa keskustellaan taloyhtiön pihan istutuslaatikoista.

Ryhmässä Ahonen ilmoitti myös tupaantuliaisistaan. Myös rappukäytävään laitettiin kutsu naapureille, joista lopulta yksi saapui paikalle. Naapurilla oli putki päällä, ja yläkerrassa odotti kuulemma vihainen vaimo. Myöhemmin oli toiset tupaantuliaiset niille kavereille, jotka eivät päässeet ensimmäisiin. Naapuri neljännestä kerroksesta tuli aamuneljältä pyytämään, että Smurffihitit voisivat vaieta. 

Äänieristys on vanhalle talolle tyypillinen. Seinän läpi kuuluvat riitelyt, hellyydenhetket ja vauvan itkut. 

Niklas Riikosta raivostuttaa yläkerran naapurin piinallisen kauan jatkuvat edestakaiset askeleet. Saunasta tullessaan hän törmää usein samaan pitkätukkaiseen mieheen, joka tupakoi sisäpihalla. Miehet ovat vaihtaneet muutamia sanoja löylyistä. ”Tuntuu, että jos jäisin joku päivä juttelemaan pitempään, olisi minulla velvollisuus siihen jatkossakin. Pääsee helpommalla, kun ei tutustu lähemmin”, Riikonen sanoo.

Jonni Ahonen suhtautuu naapuruuteen toisella tavalla. ”Meillä on vaimon kanssa sellainen suhtautuminen, että me asutaan Stadissa ja täällä kuuluu ääniä. Jos jokin ääni häiritsee, pistetään korvatulpat. Mutta kyttäyskulttuuri häiritsee. Se häiritsee, että joidenkin on helpompi soittaa poliisi paikalle kuin soittaa ovikelloa.” 

Ahonen ja Riikonen eivät panisi pahitteeksi, jos tuntisivat naapureitaan paremmin. Ennen tätä kuvasarjaa he eivät olleet koskaan jutelleet.

Riikka Hirviniemi

musta_naapurit_pysty.jpg
musta_naapurit_pysty2.jpg
musta_naapurit_pysty3.jpg
musta_naapurit_pysty4.jpg
musta_naapurit_vaaka4.jpg
musta_naapurit_pysty5.jpg
musta_naapurit_pysty7.jpg
musta_naapurit_pysty8.jpg
musta_naapurit_pysty9.jpg
musta_naapurit_vaaka5.jpg
musta_naapurit_pysty10.jpg
musta_naapurit_pysty11.jpg
musta_naapurit_vaaka.jpg
musta_naapurit_pysty6.jpg
musta_naapurit_vaaka2.jpg
musta_naapurit_vaaka3.jpg
musta_naapurit_vaaka6.jpg
musta_naapurit_yhteiskuva.jpg